Πέμπτη

ΜΑΥΡΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΑΛΑΤΑ

 ΥΛΙΚΑ
  • 300 γρ. μαύρους γίγαντες Πρεσπών
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-3 γαρύφαλα
  • 1 φύλλο δάφνης

Για τη σαλάτα:
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπερια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσ. μαϊντανό
  • ½ κ.γ. κάρυ
  • ½ κ.γ. κύμινο

Για τη σoς:

  • 1 ποτ. αγουρέλαιο
  • 1 σφην. ξύδι μπαλσάμικο
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα φασόλια και τα μουλιάζουμε για 1 ώρα σε βραστό νερό.

Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας. Καλύπτουμε με νερό δυο δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά τους.

Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα στο κρεμμύδι και το προσθέτουμε στα φασόλια μαζί με τη δάφνη. Βράζουμε για 20-30 λεπτά. Θα πρέπει τα φασόλια να μαλακώσουν. Δοκιμάστε τα, γιατί τα όσπρια όταν είναι φρέσκα βράζουν πολύ εύκολα, όταν όμως είναι περσινά, όπως λένε, θέλουν περισσότερο βράσιμο.

Τα σουρώνουμε, αφαιρούμε το κρεμμύδι και τη δάφνη και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Κόβουμε τις πιπεριές σε καρεδάκια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετούλες και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.

Φτιάχνουμε τη σoς χτυπώντας με σύρμα το αγουρέλαιο με το ξύδι μπαλσάμικο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπερι, το κάρυ και τους σπόρους κύμινου σπασμένους σε γουδί.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις κομμένες πιπεριές, τα βρασμένα φασόλια και τα περιχύνουμε με τη σος.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμύδι και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και μία εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου